Gemeentewinkel

U bent hier: Home » producten » woz-beschikking wet waardering onroerende zaken

Gemeentewinkel

WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken)

De WOZ-waarde van uw pand of stuk grond wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. WOZ staat voor waardering onroerende zaken. U vindt de WOZ-waarde in de WOZ-beschikking. U ontvangt deze beschikking aan het begin van elk jaar. Hierop staat ook meteen vermeld wat u aan onroerendezaakbelasting moet betalen.

De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt om de waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait te berekenen.

Gebruikers van een bedrijfspand krijgen ook een WOZ-beschikking toegestuurd.

Gebruikt u een woning? Dan kunt u ook een WOZ-beschikking krijgen. De WOZ-waarde heeft namelijk invloed op de maximale huurprijs bij sociale woningbouw.

De waarde van uw huis of stuk grond kan veranderen. Bijvoorbeeld door een verbouwing of door afbraak.

Wilt u weten hoe de WOZ-waarde is vastgesteld? Kijk dan in het taxatieverslag.

Wilt u de WOZ-waarde van uw pand vergelijken met die van andere panden? Kijk dan bij het WOZ-waardeloket.

WOZ-waardeloket

Bij het WOZ-waardeloket kunt u de WOZ-waarde van alle woningen vinden. U vult de adresgegevens van een woning in en de gegevens verschijnen in beeld.

WOZ-beschikking en taxatieverslag downloaden

U kunt uw WOZ-beschikking en taxatieverslag gratis downloaden vanaf uw persoonlijke informatiepagina op deze site. Kijk bij Mijn gemeente. Daar vindt u bij Mijn belastingen als eigenaar en/of gebruiker van een woning of bedrijf in de gemeente Winsum uw WOZ-beschikking en het taxatieverslag van uw pand. U moet inloggen met uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Is de aanslag op naam van een rechtspersoon opgelegd? Dan kunt u inloggen met uw bedrijfsgegevens. U moet het aanslagnummer en het aanslagbedrag (totale aanslagbedrag zonder punt en komma, inclusief centen) ingeven.

Huurder

Huurders van een woning krijgen de WOZ-beschikking ook toegestuurd. De gemeente heft voor huurders geen belasting gebaseerd op de WOZ-waarde.

Nieuwe eigenaar of gebruiker

Bent u in het lopende belastingjaar eigenaar of gebruiker van een WOZ-object geworden? Dan heeft u geen aanslagbiljet met WOZ-beschikking ontvangen van dat object. U kunt bij de gemeente een WOZ-beschikking voor dat object aanvragen. Deze WOZ-beschikking is kosteloos.

Een kopie van een WOZ beschikking aanvragen (u heeft al een aanslagbiljet/WOZ-beschikking ontvangen)

Heeft u in het lopende belastingjaar al een aanslagbiljet met WOZ-beschikking ontvangen? Dan kunt u een kopie van de WOZ-beschikking aanvragen. Kijk bij Belastingen, kopie van aanslag.

Met een taxatieverslag kunt u zien hoe de gemeente aan de WOZ-waarde van uw pand komt. U kunt het taxatieverslag alleen opvragen als u de eigenaar of gebruiker bent.

• de staat van het onderhoud
  • informatie over vergelijkbare panden (bij woningen staan verkoopprijzen en WOZ-waarden van vergelijkbare woningen, bij gebouwen als kantoren, kerken en scholen staat onder andere de huurwaarde vermeld)

De WOZ-beschikking wordt u gratis toegezonden. Een kopie van een WOZ-beschikking is gratis.

Het aanvragen van een taxatieverslag is gratis.

De WOZ-beschikking van uw pand of stuk grond vraagt u op bij de gemeente.

Het taxatieverslag vraagt u ook op bij de gemeente.

Bezwaar en Beroep

Als u het niet eens bent met de waardebepaling van uw woning, pand of perceel (WOZ-waarde), kunt u bezwaar maken. Dat moet dan wel binnen 6 weken na de datum van de beschikking.

Het bezwaarformulier kunt u via de link onder het kopje "formulieren" op deze pagina downloaden. Bij uw aanslagbiljet is ook een bezwaarformulier gevoegd.

Direct regelen

Overige productinformatie

Vraag en antwoord

• Waar is mijn WOZ-waarde op gebaseerd?

• de staat van het onderhoud

• Kan ik de WOZ-waarde van een ander inzien?

Ja, bij het wozwaardeloket kunt u de waarde van alle woningen opvragen.

• Kan ik een taxatieverslag van een ander huis opvragen?

• de staat van het onderhoud

• Ik ben het niet eens met de WOZ-waarde van mijn huis, wat kan ik doen?

• Wat kost een taxatieverslag?

Het aanvragen van een taxatieverslag is gratis.

• Heeft grond waarop geen gebouw staat of waarop nog gebouwd wordt ook een WOZ-waarde?

Ja, ook grond waarop nog gebouwd kan worden, zoals braakliggende grond of een bouwterrein heeft een WOZ-waarde.

• Ik huur een huis. Krijg ik een WOZ-beschikking?

Gebruikers van een bedrijfspand krijgen ook een WOZ-beschikking toegestuurd.

Wilt u weten hoe de WOZ-waarde is vastgesteld? Kijk dan in het taxatieverslag.

WOZ-waardeloket

Bij het WOZ-waardeloket kunt u de WOZ-waarde van alle woningen vinden. U vult de adresgegevens van een woning in en de gegevens verschijnen in beeld.

WOZ-beschikking en taxatieverslag downloaden

Huurder