WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken)

Inleiding

In de jaarlijkse WOZ-beschikking vindt u de WOZ-waarde (waardebepaling) van uw pand of stuk grond. U ontvangt de WOZ-beschikking van de gemeente. Een taxatieverslag vraagt u op bij de gemeente.

De gemeente stelt elk jaar de WOZ-waarde van uw pand of stuk grond opnieuw vast. WOZ staat voor waardering onroerende zaken. De WOZ-beschikking ontvangt u aan het begin van elk jaar. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde vermeld.

De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt om de onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait te berekenen.

Gebruikers van een bedrijfspand krijgen ook een WOZ-beschikking toegestuurd.

Wilt u weten hoe de WOZ-waarde is vastgesteld? Kijk dan in het taxatieverslag.

WOZ-waardeloket

Bij het WOZ-waardeloket kunt u de WOZ-waarde van alle woningen vinden. U vult de adresgegevens van een woning in en de gegevens verschijnen in beeld.

WOZ-beschikking en taxatieverslag downloaden

U kunt uw WOZ-beschikking en taxatieverslag gratis downloaden vanaf uw persoonlijke informatiepagina op deze site. Kijk bij Mijn gemeente. Daar vindt u bij Mijn belastingen als eigenaar en/of gebruiker van een woning of bedrijf in de gemeente Winsum uw WOZ-beschikking en het taxatieverslag van uw pand. U moet inloggen met uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Is de aanslag op naam van een rechtspersoon opgelegd? Dan kunt u inloggen met uw bedrijfsgegevens. U moet het aanslagnummer en het aanslagbedrag (totale aanslagbedrag zonder punt en komma, inclusief centen) ingeven.

Huurder

Huurders van een woning krijgen de WOZ-beschikking ook toegestuurd. De gemeente heft voor huurders geen belasting gebaseerd op de WOZ-waarde.

Nieuwe eigenaar of gebruiker

Bent u in het lopende belastingjaar eigenaar of gebruiker van een WOZ-object geworden? Dan heeft u geen aanslagbiljet met WOZ-beschikking ontvangen van dat object. U kunt bij de gemeente een WOZ-beschikking voor dat object aanvragen. Deze WOZ-beschikking is kosteloos.

U kunt de aanvraag doen door op de knop van de winkelwagen / WOZ-beschikking rechtsboven te klikken.

Let op: deze aanvraag is niet bestemd voor degenen die in het lopende belastingjaar al een aanslagbiljet met WOZ-beschikking hebben ontvangen.

Een kopie van een WOZ beschikking aanvragen (u heeft al een aanslagbiljet/WOZ-beschikking ontvangen)

Heeft u in het lopende belastingjaar al een aanslagbiljet met WOZ-beschikking ontvangen? Dan kunt u een kopie van de WOZ-beschikking aanvragen. Kijk bij Belastingen, kopie van de aanslag gemeentebelastingen. Heeft u een DigiD code? Dan kunt u uw aanslag/woz-beschikking downloaden via Mijn gemeente. Zie hierboven onder het kopje "WOZ-beschikking en taxatieverslag downloaden".

De WOZ-beschikking wordt u gratis toegezonden. Een kopie van een WOZ-beschikking is gratis.

Het aanvragen van een taxatieverslag is gratis.

Bezwaar en Beroep

Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde van uw woning, pand of perceel, kunt u bezwaar maken. Dat moet dan wel binnen 6 weken na de datum van de beschikking.

Het bezwaarformulier kunt u via de link onder het kopje "formulieren" op deze pagina downloaden. Bij uw aanslagbiljet is ook een bezwaarformulier gevoegd.