Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Inleiding

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 2 weken van tevoren.

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

U kunt alleen trouwen als u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoet:

• U bent niet met iemand anders getrouwd.
    • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
    • U bent 18 jaar of ouder.
    • U heeft geen bloedverwantschap met uw partner, bijvoorbeeld (half)broer, (half)zus, ouder of kind, grootouder of kleinkind.
    • Uw getuigen zijn 18 jaar of ouder.

Bent u derde- of vierdegraadsfamilie, zoals neef/nicht/oom/tante? Dan kunt u wel trouwen als u beiden een verklaring aflegt dat u vrijwillig met elkaar trouwt en u niet onder curatele staat. Als u onder curatele staat heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.

Wilt u trouwen in de gemeente Winsum? Dan kunt u uw trouwplannen direct online melden. U moet hiervoor beiden inloggen met uw DigiD inlogcode.

Let op: datum, tijdstip en locatie zijn pas definitief als u van ons een bevestiging heeft ontvangen.

Wilt u uw melding liever schriftelijk doen? Download dan een van onderstaande formulieren en stuur dit ingevuld en ondertekend naar de gemeente. Bij schriftelijk melden moet u voor de vaststelling van uw identiteit nog wel langskomen in het gemeentehuis.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

• Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Huwelijk in het gemeentehuis

Maandag 09.30 uur en 10.00 uur: gratis

Maandag vanaf 11.00 uur t/m 15.30 uur: € 381,--

Dinsdag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur t/m 15.30: € 381,--